Mediálny záujem o deaflympiádu sa zvyšoval od roku 2008

16.02.2011 Poprad

Vysoké Tatry 16. februára (TASR) – Fiasko okolo deaflympiády sa začalo stupňovať v roku 2008 a aj vtedy sa o túto tému začali viac zaujímať médiá.
Vyplýva to z prieskumu vo vybraných médiách, ktorý monitorovacia agentúra Slovakia Online realizovala v utorok 15. februára. V roku 2005, keď Slovensko získalo právo usporiadať 17. Zimné deaflympijské hry (ZDH), sa vyskytli príspevky o deaflympiáde v sledovaných médiách šesťkrát.
Podľa prieskumu vtedy o tejto udalosti médiá informovali ako o triumfe slovenskej strany. Dovtedy sme sa o túto poctu uchádzali dvakrát, avšak vždy neúspešne. Tentoraz bolo Slovensko jediným kandidátom.
Podľa prieskumu malý záujem zo strany novinárov o prípravu hier pokračoval aj v roku 2006, kedy sa v médiách objavilo len vyjadrenie Slovenského deaflympijského výboru (SDV), že športové podujatie v Tatrách finančne zabezpečí. Vo vybraných médiách sa tak stalo štyrikrát. Mediálne ticho pokračovalo aj v nasledujúcom roku, o pripravovanej deaflympiáde sa písalo len v súvislosti s práve prebiehajúcimi 16. ZDH v Salt Lake City. O deaflympiáde organizovanej na Slovensku médiá informovali dohromady desaťkrát.
Ako vyplýva z prieskumu, deaflympiáda sa dostala do väčšej pozornosti novinárov až v roku 2008, kedy prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Šéfa SDV Jaromíra Rudu vtedy obvinili zo sprenevery 1,7 milióna eur od sponzorov. Jeho meno sa v roku 2008 objavilo vo vybraných médiách 18-krát.
V roku 2009 novinári o tomto podujatí priniesli deväť zmienok. V tom čase sa v Levoči a v Kežmarku začalo s búraním starých štadiónov, aby sa mohli vystavať nové.
Podľa prieskumu sa médiá o problém začali zaujímať viac až v roku 2010 po tom, čo Medzinárodný výbor športu nepočujúcich (ICSD) rozhodol podujatie zrušiť. Dôvodom bola narastajúca nedôvera voči SDV. Už vtedy sa hovorilo o finančných problémoch a o chýbajúcich dohodách s prevádzkovateľmi športovísk. Ruda vtedy označil rozhodnutie ICSD „za účelovú snahu poškodiť Slovensko“. O niekoľko dní ten istý medzinárodný výbor rozhodnutie dementoval a 17. ZDH vrátil späť usporiadateľskej krajine.
Ako vyplýva z prieskumu, médiá sa potom o tento problém začali zaujímať intenzívnejšie. V minulom roku sa počet príspevkov o deaflympiáde vyšplhal na číslo 62.
Dnes je už isté, že 17. ZDH, ktoré mali v Tatrách a blízkych mestách začať už tento piatok (18.2. ), sa konať nebudú. Stalo sa tak po prvý raz v histórii deaflympiády. Mediálny záujem o kauzu vyvrcholil v tomto roku. Z prieskumu vyplýva, že od začiatku roka do polovice februára sa názov deaflympiáda skloňoval v médiách 207-krát. Tento počet bol dokonca vyšší ako súhrn všetkých informácií za posledných päť rokov. Novinári však už len informovali o kritickom stave príprav a konečnom rozhodnutí ICSD.
 

Vyberte región